27 Ocak 2014 Pazartesi

HZ. MUHAMMED’İN (S.A.V) KATILDIĞI SAVAŞLAR

HZ. MUHAMMED’İN (S.A.V) KATILDIĞI SAVAŞLAR
Hz Muhammed (S.A.V.) döneminde Müslümanlarla Mekkeliler arasında bazı savaşlar yapılması gerekmiştir. Yapılan bu savaşların sebeplerini kısaca özetleyecek olursak:
1. Mekkeliler, İslamiyet’in yayılmasını engellemeye çalışmışlar ve Medine İslam Devleti’ni yıkmak istemişlerdir.
2. Mekkeliler Hicret sonrasında Medine’ye göç eden Müslümanların varlıklarını ele geçirmişlerdir.
3. Yahudiler iki tarafın arasındaki gerginliği tırmandırmaya çalışmışlar ve sonucunda da Mekkeliler ile Medineliler arasında savaş savaşlar meydana gelmiştir.
4. Mekkeliler, Medine halkının Müslümanlara destek vermesini engellemeye çalışmışlardır.
5. Hz. Muhammed (S.A.V) yanında yer alanların Mekkelileri ekonomik olarak zayıflatmak için Mekke kervanlarına el koymaya çalışması, iki taraf arasında savaşların çıkmasına sebebiyet vermiştir.
KISACA HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V.) KATILDIĞI SAVAŞLAR İSE;
1. Bedir Savaşı
2. Uhud Savaşı
3. Hendek Savaşı
4. Hudeybiye Antlaşması
5. Hayber kalesin Fethi
6. Mute Savaşı
7. Mekke’nin Fethi
8. Huneyn Savaşı
9. Tebük Seferi'dir.

BEDİR SAVAŞI (624)
Savaşın nedenleri:
İslamiyet'in Medine'de hızla yayılması ve Müslümanların Mekke-Şam ticaret yolunu kontrol altına almaları, Mekkelilerin dini ve ekonomik hayatını tehlikeye sokmuştur.
Müslümanların, Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak ve Mekkelileri ekonomik açıdan zayıflatmak için Suriye'den dönmekte olan bir kervana doğru harekete geçmeleri üzerine Bedir Savaşı 624 yılında meydana gelmiştir.
Savaşın sonuçları:
Bedir Savaşı Müslümanlar tarafından kazanılmıştır.
Bedir Savaşı İslam ordusunun ilk zaferi olup Müslümanların kendilerine olan güvenlerini arttırmıştır.
Çok sayıda ganimet ele geçirilmiş, ganimetlerin beşte dördü savaşanlara, beşte biri de yoksul ve yetimlere dağıtılmıştır. Bu uygulama daha sonra kurulan İslam ve Türk devletlerinde kural halini almıştır.
Esir alınan Mekkelilerden okuma yazma bilenler on Müslüman'a okuma yazma öğretmeleri halinde serbest bırakılmıştır. Bu durum İslamiyet'in eğitime ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir.

UHUD SAVAŞI (625)
Savaşın nedenleri:
Mekkelilerin Bedir Savaşı'nın intikamını almak istemeleri ve Müslümanların Kureyş kervanlarına karşı hareketlerinin devam etmesi sonucunda 625 yılında Uhud Savaşı meydana gelmiştir.
Savaşın sonuçları:
Mekkeliler Medineliler üzerine hücum etmeyi göze alamadıklarından geri çekilmek zorunda kamışlardır. Müslümanlar mağlup olmuşlardır. Hz. Muhammed (S.A.V.) bu savaşta yaralanmıştır.
Medine Sözleşmesi'ne aykırı hareket eden Yahudiler Medine'den çıkarılmıştır.

HENDEK SAVAŞI (627)
Savaşın nedenleri:
Mekkelilerin Uhud Savaşı'nda  Müslümanları tamamen yok edemedikleri ve istediklerini tam olarak alamaması nedeni ile tekrar savaşmak zorunda kalmışlardır.
Müslümanların Uhud yenilgisinin tesirinden çabuk kurtulup Mekke civarındaki kabilelerle temasa geçmeleri savaşa neden olmuştur.
Savaşın sonuçları:
Hz. Muhammed'in (S.A.V.) İranlı Selman-ı Farisi'nin tavsiyesi üzerine Medine'nin açık hatlarına hendek kazdırması, Mekkelilerin hiç de beklemedikleri bir şekilde savunma şekli karşısında başarısız olmuşlardır. Mekkeliler bu savunma hattını geçemeyeceklerini anlayınca geri çekilmek zorunda kalmışlardır.
Hendek Savaşı Mekkelilerin Medinelilere karşı son hücumu olmuştur. Bu savaştan sonra hücum etme sırası Medinelilere geçmiştir.

HUDEYBİYE BARIŞI (628)
Yaklaşık 1500 kişilik Müslüman kafilesi hac vazifelerini yerine getirmek maksadı ile Mekke'ye doğru yola çıkmışlardır. Mekkeliler Müslümanların şehre girmesine izin vermeyince, Müslümanlar Mekke sınırında bulunan Hudeybiye kuyusunda konaklamak zorunda kalmışlardır. Uzun görüşmelerden sonra antlaşmaya varılmıştır. Bu antlaşmaya göre;
On yıl boyunca Mekkeliler ile Medineliler arasında savaş yapılmayacak, Müslümanlar ve Mekkeliler istedikleri kabilelerle antlaşma yapabileceklerdi. 
Medine'deki Müslümanlardan, Mekke'ye sığınanlar geri verilmeyecek; fakat Mekke'den Medine'ye gelenler geri iade edilecekti. 
O yıl içerisinde Müslümanlar, Kabe'yi ziyaret etmeden geri dönecekler; ancak bir yıl sonra üç gün süre ile Mekke'ye Haç vazifelerini ifa etmek için gelebileceklerdi.
Bu antlaşma ile Mekkeliler Medinelileri hukuken tanımış oldu. İlk bakışta Müslümanlar aleyhine gibi gözüken bu antlaşma, kısa süre sonra Müslümanların lehine sonuçlanmaya başlamıştır. Barış ortamından faydalanan Müslümanlar dinlerini daha kolay tanıtma fırsatı bulmuşlardır. Hudeybiye barışı 22 ay sürmüştür. Bu süre zarfında çok fazla sayıda insan Müslüman olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan
Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.
Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük
Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük. (Y. Kemal Beyatlı)