27 Ocak 2014 Pazartesi

HAREMDE HALVET

HAREMDE HALVET
Günümüzde çeşitli dizi ve filmlerle çarpıtılan Halvet olayı tamamen meseleyi bilmeyen çevrelere yanlış yansıtılmaktadır. Haremde halvet denilince insanların aklına gerçekle ilgisi olmayan, çarpıtılan olaylar gelmektedir. Halvet kelime anlamı ile yalnız kalmak ve baş başa olmak anlamına gelmektedir.
Haremde halvet diğer adı ile Halvet-i Hümayun ise, haremde yaşayan kadınların serbest ve meşru bir şekilde Haremin bahçesinde veya mesire yerlerinde eğlenmeleri anlamına gelmektedir. Muhtasar halvet ise, padişahın kapalı havalarda ailesi, çocukları, eşleri, ikballeri vs. ile dairesinde konuşup görüşmesidir.
Bazı kitleler tamamen Has bahçe'de ve Haremin çeşitli yerlerinde yapılan aile toplantılarını, aile halkı ile muaşeret ve sohbet toplantıları olan halveti, sanki haremde düzenlenen ahlaksız alemler gibi yansıtmak istemektedirler.
Padişahlar halvet yapılacağını Hatt-ı Hümayun ile yetkililere bildirir ve ailesinin rahatsız edilmemesini isterdi. Has Bahçe'nin bazı yerlerine mahremiyete riayet etmek koşulu ile perdeler çekilirdi, halvet bezleri ile ailenin dolaşacağı yerler halvet perdeleri ile örtülür konaklanacak yerlere de çadırlar kurulurdu. İlave olarak  namaz kılınacak mekanlar, çocuklar için oyun oynayabilecek yerler tesis edilir, yemek yenilecek yerler yapılır, oturulacak çadırlar kurulurdu.
Harem'de Padişah'ın kendisi ve ailesi ve hizmetkarlarıyla halvet etmesi saltanatın kaldırılmasına kadar devam etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan
Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.
Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük
Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük. (Y. Kemal Beyatlı)