27 Ocak 2014 Pazartesi

EYALET İSYANLARI

EYALET İSYANLARI
Osmanlı Devleti’nin duraklama döneminde merkezi otorite giderek zayıflamıştır. Osmanlı Devleti’nin uzak eyaletlerinde devlete bağlı toprakları kontrol altında tutmak giderek zor bir hal almaya başlamıştır. Bu dönemde çıkan isyanlar ya halk tarafından ya da eyalet yöneticileri tarafından çıkarılmıştır.
Eyalet yöneticisi Erzurum valisi Abaza Hasan Paşa ve Sivas valisi Vardar Ali Paşa isyanları görevli valilerin Osmanlı egemenliğinden çıkmak istemelerinden kaynaklanmıştır. Diğer isyanlar ise bazı eyalet yöneticilerinin olumsuz davranışlarından dolayı rahatsız olan halkın çıkardığı ayaklanmalardır.
17’nci yüzyılda Boğdan, Eflak ve Erdel bölgelerinde çıkan ayaklanmalar ise Avrupalı Devletlerin kışkırtmaları sonucunda meydana gelmiştir. Avrupalı Devletler bu eyaletlerin bağımsız olmalarını sağlayarak Osmanlı Devleti’ni siyasal açıdan yıpratmak ve kendi devletleri ile aralarında tampon bölge oluşturmak istemişlerdir.
Bağdat, Basra, Yemen ve Trablusgarp’ta çıkan ayaklanmalar neticesinde bu bölgelerde yarı bağımsız sayılacak devletler oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan
Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.
Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük
Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük. (Y. Kemal Beyatlı)