27 Ocak 2014 Pazartesi

ANKARA SAVAŞI (1402), SEBEPLERİ VE SONUÇLARI

ANKARA SAVAŞI (1402), SEBEPLERİ VE SONUÇLARI 
Osmanlı Devleti’nde Yıldırım Bayezid Anadolu’da Türk birliği sağlayıp, Rumeli’de sınırları geliştirme çabaları içersindeyken; Doğu’da büyük bir İmparatorluk kuran Timur, Kafkasya, Azerbaycan, İran ve Irak’ı ele geçirerek Osmanlı Devleti ile komşu olmaya başlamıştır.
1402 yılında meydana gelen Ankara Savaşı’nın nedenleri kısaca şu şekilde özetlenebilir:
1. Timur ve Yıldırım Bayezid’de bulunan Cihan hâkimiyeti anlayışı savaş çıkmasına sebebiyet vermiştir.
2. Osmanlı Devleti tarafından toprakları ele geçirilen Anadolu Beyleri Timur İmparatorluğu’na sığınmışlar ve Timur’u Yıldırım Bayezid’e karşı kışkırtmışlardır.
3. Timur’dan kaçan Bağdat hükümdarı Ahmet Celayir ve Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. Yıldırım Bayezid’in kendisinden yardım isteyen hükümdarları Timur’a teslim etmemesi sonucunda ikili ilişkiler bozulma noktasına gelmiştir.
3. Güneye, Doğuya ve Çin’e sefer yapmayı planlayan Timur arkasında güçlü bir Osmanlı Devleti’nin olmasını istememiştir.
4. Doğu-Batı ticaret yollarını ele geçirmek isteyen Timur, Anadolu’ya girmiş, Erzincan ve Sivas’ta katliamlar yapmıştır.
5. Timur ile Yıldırım Bayezid’in birbirlerine yolladıkları mektuplarda, birbirlerine karşı hakaret içeren sözlerin olması iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir.
Ankara Savaşı’nın başlangıcında Osmanlı Ordusu üstünlük sağlamıştır. Anadolu Beyliklerinden bazı askerlerin ve Tatarların Timur’un tarafına geçmesi sonucunda Osmanlı Devleti Ankara Savaşı’ndan mağlup olarak ayrılmıştır. Yıldırım Bayezid Timur’a esir düşmüştür. Yaklaşık 8 ay kadar Timur’un yanında esir olarak kalan Yıldırım Bayezid üzüntüsünden hastalanarak vefat etmiştir. Bu savaşın neticesi Osmanlı Devleti için çok acı olmuştur. Yaklaşık 11 yıl boyunca sürecek olan bir boşluk dönemi, taht kavgalarının meydana geldiği kargaşa ortamı, Osmanlı Devleti üzerine kara bir bulut gibi çökmüştür.
Ankara Savaşı’nın sonuçları kısaca şu şekilde özetlenebilir:
1. Balkanlarda hızla ilerleyen Osmanlı Devleti’nin ilerleyişi durma noktasına gelmiştir.
2. Bizans İmparatorluğu’nun ömrü uzamıştır. İstanbul’un alınması gecikmiştir.
3. Kadı Burhaneddin ve Karesioğulları beylikleri hariç, itaat altına alınan Anadolu Beylikleri bağımsızlıklarını ilan etmişler ve yeniden kurulmuşlardır. Bu sebeple de Anadolu’da siyasi birlik bozulmuştur.
4. Osmanlı Devleti dağılma noktasına gelmiş ve Timur İmparatorluğu’na bağlanmıştır.
5. Balkanlarda bazı devletler bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
5. Yıldırım Bayezid’in ölümü ile Anadolu’da Şehzadeler arasında taht kavgaları başlamıştır.
Tarihte 1402 ve 1413 yılları arasında 11 yıl boyunca taht kavgaları ve kargaşa içerisinde geçen, iki hükümdar arasında hükümdarın olmadığı bu dönemeFETRET DEVRİ adı verilmiştir. Bu kavgalardan sonra ise Çelebi Mehmet otoriteyi tekrar sağlamış ve 1413 yılında hükümdar olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan
Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.
Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük
Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük. (Y. Kemal Beyatlı)