31 Aralık 2013 Salı

İLK RESMİ BAYRAM KANUNU

İLK RESMİ BAYRAM KANUNU 
Osmanlı Devleti nde Bayram töreni ile ilgili ilk resmî düzenleme Fâtih Sultan Mehmed Hân tarafından yapılmıştır. İstanbul un fethinden sonra şehrin en güzel yerinde büyük ve muhteşem bir saray inşâ ettiren cihân pâdişâhı, çıkardığı ilk Osmanlı Kânûn-nâmesinde burada yapılacak Bayram töreninin âdab ve erkânını da açıklamıştı.

Varlığı Osmanlı halkı için büyük bir devlet olan, dâhiyâne zekâsı sâyesinde devlet ve memleket işleri nizam ve intizam bulan ulu pâdişah, bayram günü sarayda yapılacak olan töreni resmî bir kânûn hâline getirerek;

Bayrâmlarda meydân-ı Dîvân a (Dîvân meydanına) taht kurulup çıkmak emrim olmuşdur. El öpüldükde vüzerâm (vezîrlerim) ve kâdî-askerlerüm ve defterdârlarım kafadârım olup duralar! Ve hocama ve müftî l-enâma ve vüzerâma ve kâdî- askerlerüme kendüm kalkmak kânûnumdur ve çâvûşlar el öpmek kânûnumdur! emrini vermişti.

Bu kânun gereğince pâdişâh; hocasıyla, şeyhülislâmla, kazaskerlerlerle ve defterdârlarıyla ayağa kalkıp bizzat kendisi bayramlaşacak, geri kalan devlet ve saray erkânı ise bayramlaşmak için pâdişâha kendileri varacaktı. Yine Kânûn-nâmenin devâmındaki hükümler mûcibince; bunlardan yalnız çâvûşlar, alây begi, müteferrika, za îm müteferrikası, kâdîlar, muhâsebeci ve yeñiçerî kâtibi ve rûz-nâmeci pâdişâhın elini öpecek, diğerleri el öpmeyip yalnız musâfaha etmekle yetinecekti.

Fâtih Sultân Mehmed in Kânûn-nâmesinde bayramla ilgili olarak yaptığı ilk düzenleme işte bundan ibâretti.

hanedan.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan
Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.
Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük
Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük. (Y. Kemal Beyatlı)